K čemu je dobrá místní akční skupina, část 2. (a prozatím poslední)

20. 04. 2016 14:45:00
Místní akční skupina tím, že existuje, může získat finanční prostředky na realizaci svojí strategie (to už jsem psala dříve a osvětlovala, jak se k tomu došlo či dojde). A za tyto peníze mohou být realizovány různé projekty.

Projekty realizují tzv. koneční příjemci, např. obce, podnikatelé, neziskovky.. A na tomto konečném příjemci záleží, jak dokáže získané finanční prostředky zhodnotit. Co tím mám na mysli, uvedu na příkladu.

1. Obec požádala o prostředky na rekonstrukci „hlavní“ silnice v obci. Plánované náklady asi 2 miliony korun českých. Bez daně. Počítalo se s rekonstrukcí asi 600m obecní silnice. Při výběrovém řízení se zjistilo, že plánované peníze vystačí nejen na plánovaných 600 m, ale ještě na další 440m. Silnice skrz vesnici se dočkala opravy skoro celá. Na ni navazuje silnice jiná. Která spojuje vesnici s hlavní silnicí na Prahu. Ta po které se musí, když do vsi někdo chce dojet. V té době plná výtluků. Když už byla opravena ale ta „hlavní“ vesnická, byla ostuda, že ta příjezdová je rozbitá. A tak obec našla způsob, jak opravit i tuto. No, a místo původních cca 600 m je najednou v obci (i před obcí) uspokojivý stav cest. Príma, nerozbíjíme si auta v místních dírách. A máme zde krásný příklad MULTIPLIKAČNÍHO EFEKTU.

2. Obec vlastní budovu bývalé školy. Ta stojí uprostřed obce a tak trochu (docela dost) ho hyzdí. Ve škole se přestalo učit někdy kolem roku 1970. Od té doby budova více méně chátrá. V obci je místní spolek. Ten si pronajmul od obce část této bývalé školy s tím, že by zde chtěl provozovat volnočasové centrum. Prostory naprosto ideální. Podal k MASce žádost, získal dotaci. Zrekonstruoval, prostory vybavil. Inspiroval obec, která ze svého zrekonstruovala další část budovy a vybudovala zde fitcentrum. V obci sice není kulturák, ale toto volnočasové centrum zdejším závidí kdekdo z okolí. Keramika vč. vypalovací pece, pro děti i dospělé, šicí dílny, pletení z pedigu, kreativní tvoření dětí i dospělých, jazykové kurzy pro děti i dospěláky, několikrát týdně různá cvičení (kromě posilovny), příměstské tábory. V obci s necelými 800 obyvateli. To vše pod taktovkou místního amatérského spolku. Budova je využitá, už není ostudou vesnice přímo v jejím středu. Obec taky pomáhá, aby to mohlo fungovat – nájem je symbolický (opravdu jen symbolický) a zahrnuje i energie. Úžasný projekt s výrazným MULTIPLIKAČNÍM EFEKTEM.

Takových příkladů je po republice „hababuk“. Samozřejmě bych mohla uvést i negativní příklady. Ale neuvedu. O těch si cvrlikají vrabci na střeše, tak proč ještě i zde.

Vyzkoušela jsem si a vím, že když se chce, že to jde. A MASka je tomu blízko. Lidi z MASky vidí. Vidí, kde a jak jsou peníze, které ONI rozdělili, využívány. V tom je kouzlo MASky – známe svoje potřeby a vidíme si do talířů. Každý, kdo má zájem, si dokáže najít „svoji“ místní akční skupinu. Třeba na webu www.nsmascr.cz, kde je interaktivní mapa všech nás MASek.

Autor: Hana Dufková | středa 20.4.2016 14:45 | karma článku: 12.34 | přečteno: 370x

Další články blogera

Hana Dufková

Jak to vidím já - všechno má svůj vývoj

ANO, JE TO TAK A TAK MUSÍ BÝT. VŠECHNO SE VYVÍJÍ. I PROTESTY ZEMĚDĚLCŮ. TENTOKRÁT I U NÁS V ČESKÉ REPUBLICE.

8.3.2024 v 20:58 | Karma článku: 13.96 | Přečteno: 250 | Diskuse

Hana Dufková

Zemědělci - pamětníci na Chomutovsku takové sucho nepamatují

U nás v Ústeckém kraji je letos takové sucho, jaké ani takoví pamětníci, jako je předseda Krajské agrární komory Ing. Jaroslav Brožka, nepamatují.

26.7.2022 v 11:41 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 489 | Diskuse

Hana Dufková

Šetřím, šetříš? Jdeš příkladem?

V neděli 24. července jsem sledovala na CNN Prima NEWS debatu mezi pány Vystrčilem a Havlíčkem. Kromě jiných "zajímavostí" jsme se opět dozvěděli, že máme šetřit. A tak jsem se jako řádný občan této země taky znovu zamyslela.

25.7.2022 v 11:06 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5651 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 310 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.14 | Přečteno: 569 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1234

Jsem ta, která si myslí, že venkov má být živý. A snaží se pro to něco dělat. Aspoň podle svých možností.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...