Česká pošta .....musíte to poslat poštou

20. 02. 2018 19:34:04
Tak zase po delším čase. Impuls. Impuls, který mě nutí. Nutí napsat a vykřičet to. Vykřičet do celého světa, v jakémže Absurdistánu to žijeme. Tentokrát na téma Česká pošta.

Vezmu to ale hezky od počátku. Z jakých pracovních důvodů jsme donuceni používat tzv. kvalifikovaný podpisový certifikát (jinak řečeno elektronický podpis), vydaný certifikační autoritou. Nestačí mi ten, který mám „jako“ fyzická osoba. Jako zaměstnanec právnické osoby prý musím mít takový, ze kterého je patrné, za jakou organizaci jednám. Toto je podle mého názoru první absurdita. Obecná, s tím nemá Česká pošta jako taková nic společného.

Fyzická osoba je jasně identifikovaná jménem, příjmení, bydlištěm a datem narození. Takto je „ověřená“ příslušnou autoritou a je jí vydán příslušný certifikát. A pokud je tato osoba zmocněna k úkonům za právnickou osobu, potom by podle mého názoru logicky měla mít možnost provádět podepisovací úkony tímto certifikátem. Pokud podepisuje „ručně“ na papíře, děje se stejně. Úkon provádí vždy fyzická osoba, ať již za sebe nebo jako zmocněnec (myslím tím i statutára apod.) osoby právnické. I při úředním ověřování podpisů na listinách, kde fyzická osoba jedná jménem právnické osoby, ověřující autorita nezkoumá, jestli ten či onen je oprávněn podepisovat či v jakém vztahu je k dané právnické osobě. Ověřuje pravost podpisu fyzické osoba a tečka.

Tak s tím, že mi nestačí jeden certifikát o tom, že já jsem já jsem se smířila a vyrazila jsem za certifikační autoritou, abych si zřídila certifikát tzv. „podnikový“ – řečeno slangově. Nejbližší certifikační autorita je kde? No přeci na poště. V bývalém okresním městě. Není to daleko. Ale kousek cesty to je. Protože ten certifikát potřebují i mí další tři kolegové, vyrážíme jako silná čtyřka. V devět hodin, to na poště není takový frmol jako odpoledne. Přijdeme, každý si vezmeme lísteček a čekáme.

Moje číslo začalo blikat. Vyrazím k příslušné přepážce. Slečna nebo paní za ní si vyslechne co potřebuji a odbíhá k jiné přepážce. Za chvíli tam odbíhám i já. K té správné přepážce, za kterou sedí milá a zcela nepochybně hodná a trpělivá mladá paní, která „to“ umí.

Uměla. A díky tomu zjistila, že mám v připravených podkladech nedostatky. Jednak v číslování příloh. Netušíce, že přílohy se číslují ne podle jejich obsahu, ale každý list, z mého pohledu té samé přílohy, se očísluje jiným číslem přílohy. Tedy to se musí napravit. Mladá paní sice nejdříve říkala, že „to“ vypíše znovu, ale pak jsem dostala vytištěný formulář, abych do něj rukou vepsala to, co bylo vepsáno stejně na mých podkladech. Na té přepážkové poličce je jen malinko místa, brýle na dálku, se kterými na blízko nevidím (a bez zase nevidím na dálku) si tam není kam položit...ale zmákla jsem to...vypsala. Sice to nebylo ani úhledné ani moc čitelné, ale důležité je, že to mělo správné číslo přílohy. Ono se to totiž nesmí v těch dokumentech nic opravovat, nedej bože číslo přílohy přeškrtnout, napsat správné a třeba k tomu připojit podpis. To se nesmí.

Takže opravit přílohy jsem zvládla. Ale ejhle. Nový, další a v tu chvíli nepřekročitelný problém. Zjistilo se, že od mé poslední návštěvy někdy v roce 2014, kdy jsem s Českou poštou za právnickou osobu uzavřela příslušnou smlouvu, se změnil název právnické osoby. A je třeba ho změnit.

Člověk jako já by si myslel, že když je právnická osoba zapsaná ve veřejném rejstříku, kde je pod jedním identifikačním číslem (rozuměj tzv. IČ), kde je uveden původní název i změněný název, kdy změna spočívá s tom, že za jménem organizace byla zákonem daná povinnost napsat „z.s.“ a ta změna je právě jen v tom „z.s.“ navíc, že by tyto údaje v rejstříku uvedené měly stačit k tomu, aby si Česká pošta mohla název právnické osoby opravit a opravila ho. Ale to néééééééé. To nejde. JIM se „to“ z rejstříků nepropisuje (proč se „to“ ale může propisovat třeba Státní zemědělskému intervenčnímu fondu a České poště to nejde?), právnická osoba k účelu opravy názvu musí s Českou poštou uzavřít dodatek ke smlouvě.

A dodatek ke smlouvě musí podepsat statutár. Celkem logické. Akorát že jsem předložila pověření pro jednání za právnickou osobu, vytištěné ze stránek www.postsignum.cz. Ale to zase neplatí pro podepisování smlouvy. Prý. A nemám důvod mladé paní nevěřit.

Statutár musí podepsat. Dobrý. A tak se ptám – může on to podepsat elektronicky a poslat Vám „to“ elektronicky? Ono se to tak běžně dělá. Komunikujeme takto zcela běžně. Je ta elektronická komunikace docela výhodná. Zejména když statutár sídlí ne úplně blízko atd. Navíc je to rychlé, operativní a taky nejlevnější.

A zde se dostávám k té druhé absurditě. Slyším zpoza druhé strany přepážkového okénka. Ne, to nejde. Smlouva se musí poslat poštou. Cože??? Ano smlouvu musí Váš pan statutár originálně podepsat a musí se to poslat poštou do .... (na obchodní místo do bývalého tentokrát krajského města). Podpis se ovšem neověřuje, to stačí ten obyčejný, hlavně originální.

To už na mě jdou mrákoty. Takže na České poště, která funguje jako certifikační autorita, po Vás chtějí podepsat papír ručně, dát ho na „jakoukoliv poštu“. Ta ho dopraví na jinou poštu, tam následně provedou změnu a my zase coby silná čtyřka vyrazíme do „okresního“ města.

Ta absurdita je v tom, že stát má za povinnost komunikovat především prostřednictvím datových schránek s každým, kdo jí má zřízenou. Pokud jí mám zřízenou a pošlu finančnímu úřadu daňové přiznání papírově, ještě si vykoleduji pokutu. Státní orgány mají povinnost a zaplaťbůh, že to dělají, komunikovat přes datové schránky. Paní za přepážkou argumentovala, že oni „to“ potřebují papírově a že když si vytisknou dokument podepsaný elektronicky, že ten podpis na dokumentu vlastně není ani podpis. No samozřejmě. Ale funguje něco jako konverze dokumentů. Ale to na České poště, v bývalém krajském městě, na obchodním místě, asi ještě nepostřehli. My, tedy my, co disponujeme datovými schránkami, to taky tak musíme dělat. Originály dokumentů, které nám státní orgány doručují prostřednictvím datových schránek, jsou opatřené elektronickými podpisy. Když potřebuji dokument „papírově“, prostě někdo z kanceláře odskotačí na Czech – point a vrací se s úředně ověřenou kopií dokumentu. To na České poště neumějí používat??? Pošta je státní podnik. Sama stát ve státě.

A ještě jedna absurdita – smlouvy, případně dodatky České poště stačí podepsané statutárem, přičemž podpis nemusí být úředně ověřený. Hlavně že je „na papíře“. Dokument podepsaný kvalifikovaným podpisovým certifikátem je pro ní nedostatečný, byť je to podpis, který je na úrovni nejen originále, ale navíc úředně ověřeného podpisu. Chápete? Já ne.

Ty paní nebo slečny za těmi přepážkami, ať už v bývalém okresním či krajském městě, ty za to vskutku nemohou, i když to zcela neprávem schytají. Ta, co se mi dnes věnovala, byla profesionálka. Přestože jsme byly ve při, byla usměvavá, milá a trpělivá. Ta v bývalém krajském městě, s tou jsem hovořila telefonicky, ta tedy už méně. Ale ani ta za pokyny, které musejí důsledně dodržovat, nemůže.

Řečeno slovy klasika: kde soudruzi (z NDR) udělali chybu?

PS: O tom, jak mi byl nedávno doručován balíček z Polska, o tom...se raději ani nebudu rozepisovat.

Autor: Hana Dufková | úterý 20.2.2018 19:34 | karma článku: 38.58 | přečteno: 4415x

Další články blogera

Hana Dufková

Jak to vidím já - všechno má svůj vývoj

ANO, JE TO TAK A TAK MUSÍ BÝT. VŠECHNO SE VYVÍJÍ. I PROTESTY ZEMĚDĚLCŮ. TENTOKRÁT I U NÁS V ČESKÉ REPUBLICE.

8.3.2024 v 20:58 | Karma článku: 13.96 | Přečteno: 250 | Diskuse

Hana Dufková

Zemědělci - pamětníci na Chomutovsku takové sucho nepamatují

U nás v Ústeckém kraji je letos takové sucho, jaké ani takoví pamětníci, jako je předseda Krajské agrární komory Ing. Jaroslav Brožka, nepamatují.

26.7.2022 v 11:41 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 489 | Diskuse

Hana Dufková

Šetřím, šetříš? Jdeš příkladem?

V neděli 24. července jsem sledovala na CNN Prima NEWS debatu mezi pány Vystrčilem a Havlíčkem. Kromě jiných "zajímavostí" jsme se opět dozvěděli, že máme šetřit. A tak jsem se jako řádný občan této země taky znovu zamyslela.

25.7.2022 v 11:06 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5651 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 190 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 135 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 240 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1234

Jsem ta, která si myslí, že venkov má být živý. A snaží se pro to něco dělat. Aspoň podle svých možností.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...