Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řeším, řešíš, řešíme – domácí úkoly, tablety s rozšířenou realitou a klidná vesnice.

Je nadhozen problém a ten pak celá republika řeší. Ale všechno souvisí se vším. Klidná vesnice, domácí úkoly i tablety s rozšířenou realitou pro výuku.

Nedávno na mě na FB vykouknul příspěvek, cituji:

„Od začátku tohoto měsíce se řeší všude v ČR otázka, zda mají být domácí úkoly pro žáky povinné nebo nepovinné. Možná jsem jen ignorant, ale díval jsem se na konferenci o vzdělání, kterou pořádal Apple v Chicagu tento týden. Tam řešili, jak si může žák díky tabletu s rozšířenou realitou zobrazit např. díla známých umělců v rohu své třídy, přiblížit si je a studovat detaily, aniž by dítě muselo cestovat do muzea v jiné zemi. A představili řadu další zajímavých věcí. Vážně jsem jediný, kterému vadí, že mi řešíme povinné / nepovinné domácí úkoly, přičemž v zahraničí řeší budoucnost vzdělání a co mohou udělat pro to, aby vzdělání žáky skutečně bavilo a bylo pro ně co nejpřínosnější? Ano, řešení otázky domácích úkolů je důležité, ale neměli  jsem mít tohle proboha vyřešené už několik let? Navíc, pokud bude výuka pro žáky zajímavá, poutavá a bude jim dávat smysl, tak nevyřeší se tím i chuť dělat domácí úkoly?“ Autor citátu je mladý a vzdělaný.

A já jsem si dovolila vyjádřit názor. A to takový, že děti by měly být vychovávány tak, aby věděly,že reálný život přináší, bohužel, i povinnosti. Aby je byly schopny v reálném svém budoucím dospěláckém období respektovat. A, aspoň podle mého názoru, k tomu napomáhají i ty domácí úkoly. Ale vezmu to hezky popořádku.

Bydlím v obci. Klidné obci. Poslední dobou se nám zde po silnici prohání na kolech parta kluků. Nic bych proti tomu neměla, kdyby se proháněli v souladu s obecnými pravidly, v tomto případě pravidly silničního provozu, resp. příslušnou vyhláškou. Asi je zřejmé, že tomu tak není. Kdyby bylo, neměla bych o čem psát.

Kluci se předvádějí, tedy nevím před kým, ale zdá se, že je to tak. Tu jedou po chodníku, z něj hupnou napříč přes silnici, tam si zakrouží dokola, projedou se „po zadních“ (rozuměj hezky po zadním kole), prostředkem silnice, po chvíli zase hup zpátky na chodník. A tak se to opakuje skoro každý den. Problém je v tom, že se jedná o hlavní silnici, které vesnicí vede a jezdí tudy celkem dost aut, která se hochům zatím vždy stihla vyhnout.

Snažila jsem se klukům vysvětlit, kamarádským tónem, že tím svým jednáním ohrožují sebe a taky svoje okolí. Samozřejmě že jsem neuspěla. Dozvěděla jsem se jen, že mají právo a že nedělají nic špatného.

Jednou, když jsem si tak šla po vsi pěšky a kluci se zase předváděli, vzala jsem do ruky telefon. Hoši nabyli dojmu, že je snad fotím či co. V tu ráno znali svoje... hádejte co. Asi jste uhádli, že povinnosti (třeba podrobit se vyhlášce o silničním provozu) to nebyly. Znali svoje PRÁVA. Paní, a proč nás fotíte? My s tím nesouhlasíme, Vy nás nesmíte fotit. A to jsem jen  vzala do ruky telefon…  

Máme ve vsi založenou FB skupinku, kde se informujeme o tom, když se něco koná. Tak jsem tam i toto upozornění na nebezpečné chování místního dorostu napsala. Třeba si to rodiče uvědomí, jsem si říkala. Třeba o tom ani neví. Podle reakcí na příspěvek jsem zjistila, že asi vědí. A ozval se mi taky soukromě jeden z těch kluků. A psal, nutno podotknout že slušně, že mám být ráda, že kluci nefetují a nekradou. On že sice z naší vsi není, ale jezdí tam mezi tu partu taky, protože u nás je klid. A vysvětlil mi, že ti kluci si ten život takhle užívají.

Škoda, že jim někdy někdo někde, ideálně doma, neřekne, že ten klid je tam díky tomu, že většina ze sousedů se podrobuje nějakým pravidlům. A když se podrobovat přestaneme, že o ten klid ve vsi přijdou i oni.

Vrátím se k domácím úkolům.

Ono to s tím souvisí, jako že všechno souvisí se vším. Kolega z mé citace výše by chtěl nadnárodně řešit jak díky tabletu s rozšířenou realitou….., aby výuka děti zaujala a aby je bavila. S tím nelze než souhlasit. U nás zatím řešíme zda je domácí úkol povinný nebo ne. Ale pořád, podle mého názoru, nejsme u jádra pudla. Podle mého názoru je to jádro pudla v kantorovi. V jeho společenské prestiži a zejména jeho autoritě. V autoritě kantorského stavu ve společnosti jako takového. Dokud nebude mít kantor patřičné společenské postavení, pokud rodiče budou doma kantory před dětmi zesměšňovat, můžeme stále dokola vést různé debaty nad tím či oním.

Když dítě dostane domácí úkol, má možnost volby – splnit nebo nesplnit. Pokud nesplní, mělo by si být vědomo toho, že jeho rozhodnutí bude mít následky. Jako všechno ostatní v celém životě. A jestli domácí úkoly budou nebo nebudou - nemohl by i kantor mít právo volby? Na  jeho straně je také to, dokázat zaujmout děti tak, aby rády ty domácí úkoly, pokud se rozhodne je zadávat (a nemusí to být nějaké opsané cvičení v sešitě), plnily. A třeba by ani neměly potřebu hopsat po vsi na kole po prostředku hlavní silnice. Ale i ten kantor potřebuje motivaci. Prostě všechno souvisí se vším.

        

     

Autor: Hana Dufková | středa 4.4.2018 11:09 | karma článku: 15,98 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Hana Dufková

Jak to vidím já - všechno má svůj vývoj

ANO, JE TO TAK A TAK MUSÍ BÝT. VŠECHNO SE VYVÍJÍ. I PROTESTY ZEMĚDĚLCŮ. TENTOKRÁT I U NÁS V ČESKÉ REPUBLICE.

8.3.2024 v 20:58 | Karma: 13,96 | Přečteno: 253x | Diskuse

Hana Dufková

Zemědělci - pamětníci na Chomutovsku takové sucho nepamatují

U nás v Ústeckém kraji je letos takové sucho, jaké ani takoví pamětníci, jako je předseda Krajské agrární komory Ing. Jaroslav Brožka, nepamatují.

26.7.2022 v 11:41 | Karma: 13,72 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ekonomika

Hana Dufková

Šetřím, šetříš? Jdeš příkladem?

V neděli 24. července jsem sledovala na CNN Prima NEWS debatu mezi pány Vystrčilem a Havlíčkem. Kromě jiných "zajímavostí" jsme se opět dozvěděli, že máme šetřit. A tak jsem se jako řádný občan této země taky znovu zamyslela.

25.7.2022 v 11:06 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5651x | Diskuse| Ekonomika

Hana Dufková

Řepka sem, řepka tam, řepka všude kam se podívám

A to ani nemusím koukat z okna domu, auta či letadla. Stačí se podívat na internet. Řepka jako vděčné téma všude.

4.5.2018 v 13:42 | Karma: 20,71 | Přečteno: 515x | Diskuse| Společnost

Hana Dufková

Pošta. Stejné slovo, jiný obsah

Pošta. S ní spojené slovo pošťák. Bývala to osoba, dost často tak obyvatelům trochu blízká. Znali jsme ji, Tu osobu. Ona znala nás. Věděla většinou, co kdy a kde. Byl to posel zpráv. Někdy dobrých, někdy horších.

22.2.2018 v 9:25 | Karma: 23,36 | Přečteno: 724x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1234x
Jsem ta, která si myslí, že venkov má být živý. A snaží se pro to něco dělat. Aspoň podle svých možností.

Seznam rubrik