Jak to vidím já - všechno má svůj vývoj

ANO, JE TO TAK A TAK MUSÍ BÝT. VŠECHNO SE VYVÍJÍ. I PROTESTY ZEMĚDĚLCŮ. TENTOKRÁT I U NÁS V ČESKÉ REPUBLICE.  

Poprvé na Chomutovsku 15. ledna, po nich další regionální napříč republikou. Protestní jízda upoutala všechna media. Téma problémů našich zemědělců bylo zvednuto ze země a nastoleno na jednací stůl.

Následovala Praha 19. února. Z té akce už byl tak trochu (a spíš asi víc než trochu) strach. Ač byla dehonestována tím, že pořadatelé byli nazýváni různými proruskými "potvorami" a podobnými jmény a kdekdo se od ní distancoval, byla taky úspěšná. Zatím poklidná. Ale všechno má svůj vývoj. Zatím byla poklidná. Zatím nebylo úmyslem hnojit nebo močkovat Prahu. Úmyslem bylo dát najevo, že MY ZEMĚDĚLCI jsme "v pohotovosti". Ministrovi byly předány požadavky. No, pokud jsem dobře informována, dosud na ně nikdo nereagoval. Že by to bylo tím, že v ten moment, kdy si ministr požadavky přebíral, byla zavřená podatelna na MZe? 

V tom samém týdnu, 22.2., pak vyrazily pod taktovkou Agrární komory a Zemědělského svazu traktory znovu. Zatím ne do Prahy, ale většinou k hranicím, aby podpořily ministra v jeho úsilí na evropské úrovni. Atmosféra začíná být vyhrocená. S koncem února je již jasné, že platí staré dobré úsloví: "Sliby se slibují, blbí se radují". A proto je 4. března vyhlášena další protestní jízda, opět pod taktovkou AK a ZS. Tentokrát na 7. března a opět na Prahu. Má se jednat opět o poklidnou jízdu zemědělské techniky Prahou. 

MY ZEMĚDĚLCI nerozlišují malého či velkého sedláka, nerozlišují, jestli se jedná o zemědělce - fyzickou osobu nebo o zemědělce - družstvo, "es er očko" nebo třeba akciovku. Stejně tak i AK i ZS vyzývají ke spojení a jednotě. V jednotě je síla. A to se i během této protestní jízdy potvrdilo. MY ZEMĚDĚLCI si na cestu s sebou "přibalili" i trochu toho venkova. Vždyť hnůj topí a jim tam naposledy, 19. února, bylo docela chladno. A protože i vztahy se Strakovkou jsou chladné, tak se nakonec rozhodli ten hnojík, který si mnozí z našich spoluobčanů kupují za drahý peníz, v igelitovém neekologickém obalu, v různých supermarketech (tedy je to vzácné zboží), vyklopit a to zcela nezištně a zadarmo. No, asi to bylo skutečně vyhodnoceno jako že jde o vzácné zboží, protože následně byla kupka hnoje obklíčena a střežena velkým množstvím příslušníků Policie ČR. Výtržník, který tam hnojivo vyklopil, byl zadržen, snad i spoután. Ostatní řidiči zemědělské techniky, kteří byli na místě, byli vyzváni, aby odjeli. To ale odmítli do té doby, dokud nebude jejich zatčený kolega propuštěn. Odvážný zemědělec byl následně skutečně propuštěn.  

V momentě, kdy začalo vyklápění hnoje před Strakovkou, už bylo jasné, že tentokrát nepůjde o úplně poklidnou akci. Že MY ZEMĚDĚLCI jsme už skutečně naštvaní, jak s námi vláda jedná a že si to nenecháme všechno líbit. Ostatně, následně to poté zaznělo i z traktorovo - valníkového podia před Úřadem vlády. Jak na něj vstupovali ti co tam hovořili, to nevím. Asi měli schůdky. Na místě jsem bohužel být nemohla.

A všechna čest. Tentokrát tam zaznělo, co zaznít mělo a na co jsme MY ZEMĚDĚLCI čekali. Pamatuji si poslední takovou akci 15. září 2022. To byl slabý odvárek toho, co jsme slyšeli včera. A bylo to proto, aspoň podle mého názoru, že ti lidé, kteří tam před tu Strakovku dojeli a došli, na Prahu jeli, protože sami chtěli. I když strávili další noc v traktoru. I když jim utíká práce na polích. Protože jim to nikdo nedával příkazem. Protože se spojili jak malí, tak velcí. Zaměstnavatelé i zaměstnanci. Členové AK, ZS a dalších, i členové Asociace soukromého zemědělství. Ti oficiálně ale jen z Olomoucka. Bylo jich tam ale dost i z jiných koutů republiky, i když se ASZ i tentokrát od akce distancovala. Na mě to působí tak, jako by se tím ASZ zase o trochu víc vytěsnila. Mám informace, i když neověřené, že AZS její členové opouštějí. Naopak, jiní projevují zájem vstoupit do AK.

Včerejší akce má velmi pozitivní ohlas. Jak ze strany účastníků, tak ze strany veřejnosti. Všem zúčastněným za ni patří velký dík. MY ZEMĚDĚLCI jsme ukázali, že se dokážeme spojit, svoje osobní ega odhodit v dál a táhnout za jeden provaz.

Přeji všem ZEMĚDĚLCŮM, aby to vydrželo co nejdéle a aby se hlavně přeci jen podařilo docílit toho, aby jednotlivé farmy svoji činnost nemusely z ekonomických důvodů ukončovat.

Autor: Hana Dufková | pátek 8.3.2024 20:58 | karma článku: 13,96 | přečteno: 253x
  • Další články autora

Hana Dufková

Zemědělci - pamětníci na Chomutovsku takové sucho nepamatují

U nás v Ústeckém kraji je letos takové sucho, jaké ani takoví pamětníci, jako je předseda Krajské agrární komory Ing. Jaroslav Brožka, nepamatují.

26.7.2022 v 11:41 | Karma: 13,72 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ekonomika

Hana Dufková

Šetřím, šetříš? Jdeš příkladem?

V neděli 24. července jsem sledovala na CNN Prima NEWS debatu mezi pány Vystrčilem a Havlíčkem. Kromě jiných "zajímavostí" jsme se opět dozvěděli, že máme šetřit. A tak jsem se jako řádný občan této země taky znovu zamyslela.

25.7.2022 v 11:06 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5651x | Diskuse| Ekonomika

Hana Dufková

Řepka sem, řepka tam, řepka všude kam se podívám

A to ani nemusím koukat z okna domu, auta či letadla. Stačí se podívat na internet. Řepka jako vděčné téma všude.

4.5.2018 v 13:42 | Karma: 20,71 | Přečteno: 515x | Diskuse| Společnost

Hana Dufková

Řeším, řešíš, řešíme – domácí úkoly, tablety s rozšířenou realitou a klidná vesnice.

Je nadhozen problém a ten pak celá republika řeší. Ale všechno souvisí se vším. Klidná vesnice, domácí úkoly i tablety s rozšířenou realitou pro výuku.

4.4.2018 v 11:09 | Karma: 15,98 | Přečteno: 438x | Diskuse| Společnost

Hana Dufková

Pošta. Stejné slovo, jiný obsah

Pošta. S ní spojené slovo pošťák. Bývala to osoba, dost často tak obyvatelům trochu blízká. Znali jsme ji, Tu osobu. Ona znala nás. Věděla většinou, co kdy a kde. Byl to posel zpráv. Někdy dobrých, někdy horších.

22.2.2018 v 9:25 | Karma: 23,36 | Přečteno: 724x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1234x
Jsem ta, která si myslí, že venkov má být živý. A snaží se pro to něco dělat. Aspoň podle svých možností.

Seznam rubrik