Místní akční skupina, MAS, nebo jednoduše MASka

Nebojte se, místní akční skupina nemá zhola nic společného s poválečnými akčními výbory. Jen to trochu podobně zní. A díky té podobnosti výrazů na někoho slovní spojení místní akční skupina působí jako červený hadr na býka.

A vlastně se ani nedivím.

Zárukou toho, že s akčními výbory nemáme nic společného, snad budiž skutečnost, že pojem místní akční skupina vznikl překladem z anglického Local action group. A také to, že metoda, kterou MAS pracují, vznikla v Evropské unii, na západ od našich hranic. Ubezpečuji, že žádné samopaly nepoužíváme, ani nevlastníme.

Místních akčních skupin je v Česku (nebo v Czechii?) kolem 180. Poměrně značné množství.  Do konce roku 2013 jsme pracovali metodou nazývanou Leader.  Dnes sice fungujeme na stejných principech, chce se dokonce říci až stejně, ale přeci jen rozdíl tu je. Jmenuje se to už ne Leader, ale Komunitně vedený rozvoj. Tedy z toho současného pojmenování naší práce je více méně zřejmé, že každá MASka je komunitou. A komunita si systémem komunitního plánování nastavuje potřeby území, ve kterém působí.

Ale pozor!  Ne že se sejde Franta s Tondou, přizvou ještě Anču a něco společně „upečou“. To v žádném případě! Jde přeci mimo jiné i o evropské peníze! Jak se má komunita chovat, jaké musí mít složení
a dokonce i orgány, to je přesně předepsáno. Částečně evropskými, částečně českými předpisy, jejichž plnění je pečlivě příslušnými orgány kontrolováno.  Kontroluje se jak ex-ante tak ex-post (kdyby náhodou někdo nevěděl, tak před a po).  V komunitě musí mít zastoupení veřejný i neveřejný sektor, a ten zase jak podnikatelský, tak i nepodnikatelský. A dohromady se pak mají dohodnout na tom, co a jak v území chtějí či nechtějí. A dlužno říci, že se obvykle dohodnou.

Velká část MASek, víc než 120, vzniká přibližně v období 2005 – 2007. V letech 2008 a 2009 je totiž schváleno u nás, v té době ještě v Česku, 112 MASek k „podpoře“. Každá MASka, která o podporu stála, zpracovala svoji strategii, která se v tom čase nazývala Strategickým plánem Leader. Podala si k ministerstvu zemědělství ve správném čase a na správném formuláři žádost o podporu realizace své strategie a když prošla hodnocením a dostala dostatečný počet bodů, tak byla k té podpoře vybrána. Ve skutečnosti to znamenalo, že jí byl přidělen určitý objem financí, který potom sama, ona místní akční skupina, rozdělovala mezi své žadatele, ve svém území působnosti. Objem finančních prostředků pro jednotlivé MAS se počítal nejprve podle počtu obyvatel území, kde daná MAS působí. Následně pak ještě trochu jinak. Což není až tak důležité. Důležité je to, že každá MAS měla k dispozici jiný „balík“ peněz.

Období 2007 – 2013 skončilo, peníze jsou rozdělené, projekty  dokončené. Nyní se čeká na schválení strategií nových, pro plánovací období 2014 – 2020. Tentokrát již komunitně vedeného rozvoje. Bude jich nejméně 160. Má to jen malý háček. Období začalo už 1.1.2014. Je duben 2016. Asi není třeba k tomu víc dodávat.

A proč že jsem to celé psala? Protože ve svém předchozím příspěvku jsem psala o svých trablech s podáváním strategie (samozřejmě komunitně vedeného rozvoje). A pana kolegu blogera (snad se neurazí, když já začínající osoba se pasuji na kolegyni J) jsem vyděsila pojmem místní akční skupina. Tak proto. Abych to napravila. A taky, abych snad malinko pomohla objasnit, co to MASka je.

Příště bych mohla třeba, na radu pana kolegy, představit něco, čím jsme jako MASky přispěly k rozvoji regionu. To udělám docela ráda. A taky ráda zodpovím případné dotazy na téma místní akční skupina.

Autor: Hana Dufková | neděle 17.4.2016 16:06 | karma článku: 17,62 | přečteno: 1009x